tisdag 26 juni 2012

THE GAME CHANGER - Bowlingskolan som förbättrar dina resultat på ett enkelt sätt. Del 4

I förra avsnittet skrev jag om hur viktigt det är med en bra och stabil slutposition. Om du tittar på de bästa spelarna runt om i världen så är just en bra och stabil slutposition en av flera nycklar till framgång. I detta avsnitt skall jag skriva och visa bilder på den helt nya och intressanta  tajmingpunkten som Mark Baker har sett är den stora gemensamma nämnaren hos de allra flesta toppspelarna vare sig du har en perfekt, tidig eller sen tajming i starten.

Vad är då den perfekta tajmingpunkten?
Den finner man då du kommer till den position när man är inne i det sista steget av sin ansats och då vänster fot samt dess klack (detta är förklarat för en högerhänt spelare. Är du vänsterhänt blir det spegelvänt) får för första gången är helt plan med ansatsen. Samtidigt skall svingarmen och klotet vara helt parallellt (alltså 90 grader) med ansatsen. Man bör även ha en rak lodrät linje mellan huvudet, vänster knä samt vänster fot i denna position. Uppnår man detta har man den "perfekta tajmingen"!
En perfekt tajmingpunkt där svingen är parallellt med ansatsen samt där fot och knä är placerat under huvudet i en rak lodrät linje.
Nu börjar du säkerligen förstå hur den perfekta tajmingpunkten ser ut och när man väl kommer dit så leder denna position till bra balans, mer konsekvent och inte minst bättre bowling överlag.
Men först av allt, om din sving aldrig når parallellt, man skall veta att allas sving når parallellt med ansatsen vid något tillfälle då klotet är på väg neråt i svingen. Men frågan blir då istället var din glidfot befinner sig när detta sker? Om den är helt plan (se bilden ovan), ja då är du i en bra position för att kunna leverera ditt bästa slag. Varför? Därför att du är i en perfekt balans! Ditt huvud är även i en rak linje över din core (rygg och magmuskeldelarna), din överkropp (spine tilt) är aningen tiltad framåt, din bakre fot (pivot) och ben trycker på framåt för att sedan vridas till vänster (se Del 3 för slutposition) för att ge plats åt svingen, dina höfter och axlar stannar nere i ett konstant läge och där din arm svingas framåt i full fart av all den kraft du tidigare har genererat. Och enligt Mark Baker så är det nu bara en sak kvar, och det är åt vilket håll du nu skall springa för att leva ut din eventuella strike!

Men om jag nu inte har denna "perfekta" tajming, hur kan det då se ut och varför?
Om det är nu så att du har en sen tajming vid vår tajmingpunkt så ser det ut som på bilden nedan. Svingen är högre än den parallella linjen. Alltså inte 90 grader mot ansatsen.

En bild på en aningen sen tajming. Då är svingen högre än den parallella linjen.
Men vad är det då som påverkar detta?
I de flesta fall så har huvudet och axlar då kommit alltför långt bak i förhållande till ditt pivot step (det näst sista steget som jag kommer att förklara om mer i denna serie) vilket då gör att din vikt är alldeles för mycket bakåt. Du kommer antingen att bibehålla den positionen ända tills du skall till och släppa av klotet. Resultatet av detta kommer då bli att du tappar ner den mot banan (svingplanen blir för brant) samtidigt som du inte kommer på bollen (blir alltså färre rotationer) eller så kommer överkroppen, huvud och axlar att kraftigt forceras framåt vid släppet. Detta orsakar då att din sving påskyndas och / eller att din hand kommer att komma ur klotet alldeles för sent (hur sent beror helt och hållet på hur stark du är). Det finns verkligen ingen gräns för hur många oförenligheter detta skapar, men vad jag hör och ser från bowlare som har detta problem är att deras balans, riktning och släpp är alla väldigt inkonsekventa. Det blir alltså mycket svårt att göra lika samt få klotet dit jag har tänkt mig. Detta är ganska vanligt vid spärrspel.

Om jag nu har en tidig tajming i förhållande till tajmingpunkten?
Då kommer svingen att vara nedanför vår tajmingpunkt (se bild nedan). Alltså helt tvärtom mot den som är sen i tajmingen.

En bild på en alldeles för tidig tajming. Svingen är då lägre och under den parallella linjen.
En tidig tajming leder vanligen till brist på kraft (om du nu inte försöker att hålla emot denna veka position genom att använda din kraft/styrka i överkroppen). Eller, i värsta fall, inkonsekvent riktning, balans och power om du nu som spelare gör ett försök att använda din överkropp för att kompensera allt. När klotet är på väg ner i svingen innan foten har blivit plan så är det detta som händer, det blir inte mycket tid för handen att göra något åt klotet, så resultatet blir brist på själva bollfarten (låg bollfart), låg och/eller inkonsekventa rotationer samt dålig riktning därför att axeln förskjuts kraftigt framåt för att generera kraft. Det finns en del möjliga korrigeringar när det gäller detta problem, allt från att förkorta eller slappna av mer i utskjutet (för att få svingen att börja tidigare), att hålla i och gå lite längre med bollen innan man släpper den och sedan öka själva tempot i ansatsen (detta för att ge klotet mer tid att svinga innan du når ditt sista steg. Detta kommer jag att visa senare i denna serie). 
Vanligtvis när man tittar på en spelares teknik från sidan är det ganska uppenbart att se den punkt där tajmingen kan ändras på ett sätt som gör det så enkelt som möjligt för dig som spelare (med tanke på din storlek, styrka, atletisk förmåga och andra egenskaper) att integrera ihop allt.

Illustrationer över olika kända proffsspelares tajmingpunkt genom tiderna
 
Hur gör jag enklast för att ta reda på vart min tajmingpunkt är?

Det bästa och effektivaste sättet att ta reda på om du är helt rätt, är för tidig eller sen i tajmingpunkten, gör du bäst genom att filma från sidan. Man ber den som filmar att ställa sig framme vid övertrampslinjen någon bana bort och helst till höger (för högerhänta) om den som skall spela så man får med hela ansatsen samt kanske det viktigaste av allt, en bra filmsekvens rakt från sidan i sista steget. Sedan kan man analysera direkt i videokameran, digitalkameran eller mobiltelefonen i vilken position man är i. För att få en mer exakt bild av vilken positionen man befinner sig i kan jag rekommendera att ladda ner analyseringsprogrammet www.kinovea.org (som är helt gratis) där du kan analysera filmsekvensen bild för bild på ett mycket enkelt sätt.

Tuba på Folks!
Inga kommentarer: