I min värld, precis som i Mark Bakers, så lägger jag inte så mycket fokus på att direkt försöka justera släpptekniken. Detta för att den påverkas helt och hållet av ditt fotarbete och hur du svingar armen och klotet. Tittar man på de allra flesta toppspelarna så har de genomgående mycket högre samt jämnare tempo genom hela ansatsen jämfört med medelbowlaren. Detta generar i att deras sving även kan hållas mycket rakare, blir mer avslappnad, få en bättre svingplan samt ett effektivt och bra släpp.
För vad som händer allt som ofta när du går för långsamt är att svingen vill fortfarande pendla lika snabbt som tidigare. Men när du bromsar farten med fötterna och benen så blir tempot i ansatsen för långsam som då automatsikt kommer att bromsa din sving som då även inte kommer att bli rak. Och när detta sker får man inte heller ett effektivt och bra släpp. Så genom att öka tempot i ansatsen så blir det mycket enklare att gå rakare, svinga mer avslappnat, förhoppningsvis komma mycket nära den här "nya" mätbara tajming punkten, samt få ett bättre och effektivare släpp. Men allt sitter tyvärr inte enbart i själva tempot utan det finns några flera faktorer som kan var bra att tänka på och som jag kommer att lära dig i denna bowlingskola.
![]() |
Chris Barnes i slutposition |
När du utför slutpositionsövningen bör du tänka på att skjuta ut bollen snett ner (ca 45 grader eller kl.4) mot banan och sedan låta bollen svinga din arm (till ca kl.8). Själva släppet av klotet skall ske strax framför din vänsterfot (se bildruta 1 nedan). Undvik att flytta på huvudet och överkroppen utan försök att se till att hålla en så rak lodrätt linje mellan huvud, knä och foten så som t.ex. Mika Koivuniemi på den första bilden av de tre nedan.
![]() | |||
Illustration av Mika Koivuniemi slutposition och släpp. |
Om du släpper bollen för tidigt (early) får du lägre bollfart, färre rotationer samt att klotet vill svänga tidigare (och mindre).
Om du släpper bollen senare (late) vill bollfarten bli högre, mer rotationer samt att klotet kommer att svänga senare (och mindre).
Det var allt för denna gång. Återkommer snart med fler utvecklande tankar!
Tuba på Folks!
1 kommentar:
Jag upptäckte dom här inläggen långt efter att du publicerade dom. En kollega tipsade mig om Mark Bakers bok som jag köpte, men jag har inte riktigt vågat ändra min teknik mitt i säsongen :-) Ska läsa Bowlingskolan med stort intresse!
Skicka en kommentar