lördag 9 juni 2012

THE GAME CHANGER -Bowlingskolan som förbättrar dina resultat på ett enkelt sätt. Del 2

Jag missar till vänster, jag missar till höger, Det känns som min hand gör olika saker när jag skall släppa iväg klotet. När allt stämmer så fungerar det jättebra men när det går mindre bra blir det fruktansvärt dåligt. Detta är utan tvekan de vanligaste ord som man får höra som coach/tränare. Du kanske känner igen problemen?
I min värld, precis som i Mark Bakers, så lägger jag inte så mycket fokus på att direkt försöka justera släpptekniken. Detta för att den påverkas helt och hållet av ditt fotarbete och hur du svingar armen och klotet. Tittar man på de allra flesta toppspelarna så har de genomgående mycket högre samt jämnare  tempo genom hela ansatsen jämfört med medelbowlaren. Detta generar i att deras sving även kan hållas mycket rakare, blir mer avslappnad, få en bättre svingplan samt ett effektivt och bra släpp.
För vad som händer allt som ofta när du går för långsamt är att svingen vill fortfarande pendla lika snabbt som tidigare. Men när du bromsar farten med fötterna och benen så blir tempot i ansatsen för långsam som då automatsikt kommer att bromsa din sving som då även inte kommer att bli rak. Och när detta sker får man inte heller ett effektivt och bra släpp. Så genom att öka tempot i ansatsen så blir det mycket enklare att gå rakare, svinga mer avslappnat, förhoppningsvis komma mycket nära den här "nya" mätbara tajming punkten, samt få ett bättre och effektivare släpp. Men allt sitter tyvärr inte enbart i själva tempot utan det finns några flera faktorer som kan var bra att tänka på och som jag kommer att lära dig i denna bowlingskola.

Chris Barnes i slutposition
Sedan flera år så tycker jag att vi lär ut bowling från fel håll. I den "gamla" skolan så bör man starta någon stans runt den främre prickraden (den rad med prickar som är närmast övertrampslinjen) i ansatsen och därifrån ta fyra steg och samtidigt försöka svinga armen och klotet. Kanske inte den enklaste saken att göra? Personligen tycker jag att det är bättre att börja lära sig att stå i en mer korrekt slutposition, utföra en sving och sedan släppa iväg klotet med tanken på att svingen och klotet skall gå ner och framåt i banan. Då kommer du med stor sannolikhet att memorera in en bättre och effektivare känsla utav hur din slutposition, sving och släpprörelse bör vara. Men vad är då en bra slutposition? För en högerhänt spelare (spegelvänt för vänsterhänta) bör du försöka skapa en rak lodrätt linje som går från huvudet, vänster knä och vänster fot. Balansbenet bör vara hyfsat rakt och vridet ca 45 grader in bakom vänster ben. Axlarna skall inte vara parallella utan vara aningen vinklade så att höger axel är lägre jämfört med den vänstra. Huvudets position skall vara rakt över klotet och svingarmen. En annan viktig faktor i slutpositionen är att försöka stå stilla (undvik att röra höfterna uppåt) tills klotet träffar käglorna. Fördelen med att stå stilla så länge som möjligt (helst till käglorna) är att ditt huvud aldrig rör på sig, din sving gör samma sak, det blir enklare att få bollen att rulla mer eller mindre den väg/linje som du tänkt dig oftare. Misstagen kommer att bli allt mindre!
När du utför slutpositionsövningen bör du tänka på att skjuta ut bollen snett ner (ca 45 grader eller kl.4) mot banan och sedan låta bollen svinga din arm (till ca kl.8). Själva släppet av klotet skall ske strax framför din vänsterfot (se bildruta 1 nedan). Undvik att flytta på huvudet och överkroppen utan försök att se till att hålla en så rak lodrätt linje mellan huvud, knä och foten så som t.ex. Mika Koivuniemi på den första bilden av de tre nedan.

Illustration av Mika Koivuniemi slutposition och släpp.


Vad händer om jag släpper bollen för tidigt eller sent?
Om du släpper bollen för tidigt (early) får du lägre bollfart, färre rotationer samt att klotet vill svänga tidigare (och mindre).
Om du släpper bollen senare (late) vill bollfarten bli högre, mer rotationer samt att klotet kommer att svänga senare (och mindre).

Det var allt för denna gång. Återkommer snart med fler utvecklande tankar!

Tuba på Folks!

1 kommentar:

Daniel Lidström sa...

Jag upptäckte dom här inläggen långt efter att du publicerade dom. En kollega tipsade mig om Mark Bakers bok som jag köpte, men jag har inte riktigt vågat ändra min teknik mitt i säsongen :-) Ska läsa Bowlingskolan med stort intresse!