lördag 2 juni 2012

THE GAME CHANGER - Bowlingskolan som förbättrar dina resultat på ett enkelt sätt. Del 1


Var din bowlingsäsong lyckad?
Funderar du på vad och hur du kanske behöver förbättra din teknik för att höja din nivå?
Vilka är de vanligaste felen som vi bowlare gör?
Vill du veta vad de flesta av de bästa bowlarna gör?

Då kommer du nu under sommaren att kunna få lära dig massvis av nyttiga saker i min serie "THE GAME CHANGER - BOWLINGSKOLAN SOM FÖRBÄTTRAR DINA RESULTAT PÅ ETT ENKELT SÄTT".

Jag har under min långa bowlingkarriär haft den stora äran att få bli upplärd samt fått träna, lyssnat och lärt mig massor av och  med många av alla de allra största coacherna runt om i världen. Spelat med och mot flera av de bästa bowlarna i världen och har alltid varit nyfiken på all dess olika utvecklingar som skett inom denna otroligt komplexa sport genom åren.
Det hela började när jag var 14 år då Josef Wiener (Förbundskapten samt f.d. landslagsspelare) kom till lilla Degerfors för att driva bowlinghallen där under 4 år med syftet att utveckla oss som bowlare. Med sina erfarenheter och kontakter hade han lärt sig känna ett PBA proffs som han sedan plockade över till Sverige ett flertal gånger. Hur häftigt var det t.ex. som 15-åring att få vara med på ett träningsläger med PBA proffset Dick Ritger och senare samma vecka få sitta i mitt föräldrar hem och lyssna på hans imponerande proffshistorier och inte minst hur han aldrig lämnade något åt slumpen. 
Kombinationen av Dick Ritgers kunskaper som sedan Josef Wieners utvecklade på oss och med hans dagligen "lekande" med olika banprofiler så lärde han oss tänka bowling på ett helt annat sätt. Den ena dagen var aldrig den andra likt. Det var t.ex. banläsningskunskaper på hög nivå som man som tonåring kanske inte alltid förstod. Men som jag idag kan tacka han för både en, två och flera gånger där till. De grunder som Dick, Josef och även en del som Göran Bergendorff lärde mig har jag haft stor nytta av i min bowlingkarriär och som coach. En annan person som jag inte skall glömma bort att namnge är min vän från Helsingborg, Ulf Johansson. Denna kille kanske inte är känd som någon stor tränare eller bowlare. Men han spelade faktiskt i landslaget vid ett tillfälle. Men "Uffe" hade och har fortfarande ett mycket imponerande och gott "coach öga". "Uffes" syns på bowling påminde väldigt mycket om Ritgers & Wieners tankesätt och framför allt till den person och koppling denna serie "THE GAME CHANGER - Bowlingskolan som förbättrar dina resultat på ett enkelt sätt" kommer att handla om, Mark Baker och hans revolutionerande system att se dagens bowling på.

Mark Baker, som jag efter rådgivning från min goda vän Chris Barnes, bara skulle se till att få över till Sverige. Varför frågade jag? -Mark Baker har ett öga för coachning som ingen annan coach har som jag träffat, säger Chris Barnes.
Sagt och gjort. Jag fick kontakt med Mark Baker, som idag är en av de mest eftertraktade coacherna i världen, och efter ex antal mejl var det klart och han kom över till Sverige och detta i mitten av Augusti 2011 för att sprida sitt sätt att tänka till våra spelare i Team Sweden. Men vad var det då som denna Mark Baker hade att komma med? Eller som Chris Barnes säger i Mark Bakers helt nya bok, "The Game Changer - A simple system for improving your bowling scores", - I believe that Mark´s system is revolutionary and...will change the way the sport is taught. Med sina år på proffstour i början av 80-talet spelade Mark massvis och hann han med att vinna fyra PBA Titlar innan ryggen tyvärr sa ifrån. Kärleken till sporten har hela tiden funnits där och för ex antal år sedan bestämde han sig för att börja jobba heltid som bowlingcoach i Los Angeles området. Mark är USBC certifierad brons och silvercoach, men aldrig tagit den sista guldnivån. Detta för han upplever att mycket av det som de idag lär ut på USBC inte riktigt stämmer överens med det han ser och tror på. Och när jag nu har fått den stora äran att träffa Mark, haft kontakt med honom över nätet samt inte minst läst hans helt nysläppta bok "The Game Changer - A simple system for improving your bowling scores" så finns det en av flera saker som han har sett som är en stor gemensam nämnare bland de flesta "Hall of Fame" kaliber bowlarna, en tydlig mätbar tajming punkt!


 Illustrationer på tajming punkten Mark Baker har sett som en stor gemensam nämnare.

Jag, precis som Mark Baker, har lärt ut mycket av det "gamla" sättet att se saker och ting på. Och allt som ofta har man t.ex. relaterat till ett speciellt utskjut (push away) enligt hur det bör se ut enligt skolboken. Man har t.ex. antagit om en spelares fot glider samtidigt som man släpper iväg bollen så har man en tidig tajming eller tvärtom en sen tajming om foten står helt stilla och det ser ut som att spelaren får alldeles för mycket tid på sig. Man kan helt enkelt idag konstatera att allt detta har varit väldigt diffust tills nu. Men givetvis finns det fortfarande många saker som fortfarande är lika i det, om jag nu får kalla det för, "nya tänket"som det är i det gamla sättet.

Jag kommer inte att översätta Mark Bakers bok "The Game Changer - A simple system for improving your bowling scores" i denna Bowlingskola. Den kan du handla på internet för ca 210 kronor på t.ex. ADLIBRIS.COM . Med Mark Bakers godkännande kommer jag att plocka ut vissa texter och illustrationer från boken och översätta dem till svenska samt lägga till saker och ting jag även tycker och tänker och som du kommer att ha stor nytta av i jakten på framgång. Kan säga att Mark Baker och jag hade väldigt många likheter i våra tankar om dagens bowling. Så är du nyfiken på vilka "hemligheter" jag/vi kommer att avslöja och som med stor sannolikhet kommer att förändra din teknik och resultat till det bättre, då är det bara att återkomma och följa min serie "THE GAME CHANGER - BOWLINGSKOLAN SOM FÖRBÄTTRAR DINA RESULTAT PÅ ETT ENKELT SÄTT".

Vi höres snart igen. 

Tuba på Folks!

Inga kommentarer: