måndag 23 augusti 2010

SOM ATT SPELA EN HOUSEPROFIL

Två funderande svenskar Martin Paulsson & Martin Larsen

Jag beklagar att det inte har kommit mer löpande information från detta VM. Men när inte internet finns tillgängligt blir och är det svårt att uppdatera saker och ting som man hade hoppats på. Hallen gjorde internetmöjligheterna för oss icke journalister mindre användbar då de tyckte att vi inte skulle få kommunicera med omvärlden. Och på de officiella spelarhotellen fanns internet men inte direkt kostnadsfritt. Vatten och internet kan jag meddela är något som de i tyskland tror de kan ta hur mycket betalt för som helst. Helt skadat!

Men nu är man hemma igen och skall man sammanfatta detta VM så blev det väl både ris och ros. Som du säkert känner till gjorde PBA proffsen precis vad alla hade förväntat sig. Förutom den där plumpen i protokollet där vi Sverige åter igen tog hem 2-manna guldet och denna gång med VM-debutanterna Mathias Årup och Martin Paulsson. Att vi skulle bli den enda nationen som stal guldet från jänkarna känns så här efteråt riktigt häftigt. För vem kommer inte komma ihåg att jänkarna just tappade eller förlorade en guldmedalj i detta mästerskap och detta i 2-manna som anses av flertalet toppbowlare och coacher vare paradgrenen i ett mästerskap. Detta för att det är flest antal lag, det är flera lag som har minst två duktiga spelare samt det är lag som kan sätta ihop t.ex. två och ibland t.o.m. tre mycket starka formationer. Och då är det inte illa att "lilla" Sverige endast har förlorat detta 2-manna guld två gånger sedan 1987!
Men hur skall man sammanfatta detta VM då?

Om vi ser med förbundets ögon så uppfylldes de mål som styrelsen satt upp; en medalj på varje mästerskap. Och klart att ett guld klingar både högre och skiner mer än de andra valörerna. Samtidigt vet jag att spelarna själva hade hoppats på mer. Kanske både en och två medaljer till. Men även om förberedelserna har varit hur bra som helst kan man som spelare aldrig förutse vad som kommer att hända på banorna. Att proffsen dominerade var ingen tillfällighet. Framför allt inte när banan var tvungen att attackeras som den gjordes. Dessa två banprofiler, Atlanta 38 fot och Mexico City 45 fot, har lite volym av olja i början av banan och i kombination med att midlane på banorna i Dream Bowl Palace hade så hög friktion så fick proffsen en ännu större fördel. Detta är vad de är vana att spela på när de reser runt i USA på proffstouren. Enligt dem själva så var detta nästan som att spela på Viper och Shark. När man stod bakom och beundrade deras släppteknik, bollfart med mera såg det ut som att de spelade på en vanlig "houseprofil". Men när man sedan tittade på våra grabbar och massvis av andra toppbowlare så förstod man hur tufft detta underlag var för oss dagliga amatörer och hur bra proffsen gjorde det.

Då kanske man undrar eller tycker varför dessa så många normalt bra amatörbowlare underpresterade eller att siffernivån åkte upp och ner som en jo-jo? Det finns säkerligen många förklaringar men det jag kunde konstatera var att vi allt som ofta spelar på förhållanden med en hel del iläggsolja och samtidigt mer olja i midlane. Detta gör att man enklare kan skapa glid genom att komma runt bollen mera för att skapa mer energi och ett starkare bryt. Och när detta gjordes av många namnkunniga spelare så gick bollarna ner i banan som ett gäng epileptiska kåta huggormar som Patrick Backe en gång uttryckte sig. Den teknik som proffsen använder sig allt mer av är att vara grymt mycket bakom bollen för att skapa en helt annan axis rotation samt broms i banan än vad vi är vana med. Givetvis försökte många göra sitt bästa att komma lika mycket bakom bollen som proffsen. Men att göra detta är inte det lättaste att få till och framför allt kanske inte under ett världsmästerskap.

Visst kan vi olja upp precis samma banprofiler här hemma som de gör i USA. Men hur sedan banan bryts ner för att lära oss detta kommer vi nästan aldrig i närheten av då deras startfält är grymt mycket bättre och starkare i jämförelse med vad vi har här i Sverige eller t.ex. ute på Europatouren. Men en sak är säkert. Om vi skall komma ifatt eller bara närma oss proffsen så måste vi nog börja få till tävlingsformer där man inte oljar om så fort det är en paus. Det tror jag är en nyckel till framgång. Andra nycklar till framgång är givetvis att fortsätta att träna grundträning för att skapa en bättre slutposition, släpp och svingrörelse samt utöka smidighetsträningen.
Nästkommande VM är ett kombinerat VM där både herrar och damer deltager samtidigt. Vilken plats i världen detta VM 2013 kommer att avgöras i skall presenteras den 2:a December 2010. Innför VM 2013 kommer herrarna att spela två EM och de avgörs 2011 i Dream Bowl Palace, München och 2012 i Wien.
Till sist vill jag skicka ett stort tack till Kjell Kjellman och Leif Johansson på www.bowlingkanalen.se som följde VM på plats dag in och dag ut och samtidigt har gjort en massa intressanta klipp, levererade otroligt bra reportage till SVT med mera och därmed spridit ut till svenska folket hur fantastisk denna idrott är.
Tuba på Folks!

Inga kommentarer: