lördag 1 maj 2010

900 GLOBAL & AMF SEMINARIUM

(klicka på bilden för att förstora den)

Under onsdag torsdag denna vecka körde vi Sveriges första 900 GLOBAL & AMF SEMINARIE med den amerikanska föreläsaren DAVE SMART som har över 20 års erfarenhet i denna bransch.

Dave Smart började som 19-åring att jobba som klotborrare åt Larry Lichstein som i sin tur var den person som började med den rullande Pro Shop lastbilen på den amerikanska proffstouren som i sin tur borrade kloten åt proffsen. Efter ett par år blev han anställd av Columbia 300 och jobbade då som s.k. "Tour Rep" där han var till mycket stor hjälp till spelarna genom att komma med rekommendationer om spellinjer, bollval, layouter och kanske det allra viktigaste klotets yta.

När Dave förelöser pratar han hela tiden om enkelheten eller som han säger på amerikanska; keep it simple! Dave har haft förmånen att ha sett och vara runt mer eller mindre de allra bästa bowlare i världen under massvis av år. Och han, precis som vi här hemma försöker förmedla, så är en av de viktigaste faktorerna som en bowlare bör ta åt sig och beakta är klotets reaktion i banan samt vilken effekt den har när den träffar käglorna. Det är inte alltid den spelare som kan repetera sin ansats och teknik bäst och flest gånger som vinner, utan det är den som även kan läsa ut vad materialet kan göra. För vad är det du som bowlare söker efter? Jo, kraft i kägelträffen. Heller hur? För finns det ingen energi kvar i bollen när den träffar käglorna är det allt som ofta ingen energi kvar och då blir det en eller flera käglor kvar. Det är ingen tillfällighet eller otur. Man står helt enkelt med fel boll med fel yta och kanske på fel ställe i banan. Då blir det svårt att skapa de felmarginaler som vi bowlare bör söka efter både längs och sidled.

Dave påstår även att du som bowlare bör ta reda på vilken typ av spelare du är, vilket ytmaterial gillar du bäst och sämst. din PAP samt kolla upp vilken axis tilt rotation man har. Då kommer man mycket enklare fram till rätt beslut om vilket eller vilka former av klot, layouter och framför allt ytor som passar just dig bäst. Varför göra det mer komplicerat säger han? Bara för att din lagkompis eller att du ser någon annan spela fantastiskt bra med en boll så kanske inte det innbär att den passar just dig för du kanske spelar på ett lite annat sätt och behöver eventuellt en helt annan boll och inte minst yta.

Dave tog upp några alternativ och pratade t.ex. om skillnaden mellan två storheter som Walter Ray Williams Jr. och Pete Weber. Två spelare med nästan samma PAP fast med två helt olika axis rotationer vilket påverkar deras reaktioner i banan väldigt olika. Walter Ray har mycket mindre axis rotation och gillar klot med lite högre RG som skapar mindre Rg-Diff (mindre flare) och för att skapa mer längd och ett starkare bryt. Peter Weber har nästan 90 graders axis rotation vilket gör att hans boll glider ner väldigt långt och bryter skarpt. Weber söker därför material som skapar tidigare bryt och mer kontroll i slutdelen. Därför spelar Weber nästan enbart med mattare ytor och bollar med lägre RG som ger högre RG-Diff (mer flare). Vilken speltyp är du?

Givetvis pratade han även lite om 900 Globals och AMF historia samt vad de har för visioner med dessa fabrikat och visade upp deras nyheter och vad som finns idag på markanden samt tanken de har eller hade när de byggde upp deras "familjer".

Dessa två föreläsningar vi gjorde i Karlstad och Göteborg var mycket uppskattade bland deltagarna och Dave har även lovat att komma tillbaka till Sverige senare i höst.

Vi tackar samtliga som varit med och lyssnat och förhopningsvis lärt sig något mer om det "enkla"!

Tuba på Folks!

Inga kommentarer: