onsdag 24 mars 2010

BANPROFIL TILL E-TUNA JUNIORMASTERS

Denna sportprofil kommer att läggas under Eskilstuna Juniormasters

Jag och Gert Fransson har tidigare i denna blogg gått igenom serien "HUR DU LÄSER AV EN BANPROFIL" och nu går jag vidare lite i denna utveckling genom att förklara en del om vissa banprofiler som kommer att användas under olika tävlingar eller matcher. Denna information kan vara en av nycklarna till just din eller dina framgångar på banorna.

I detta inlägg skall jag föklara om Kegels DEAD MAN´S CURVE som de ungdomar som kommer att åka till ESKILSTUNA JUNIORMASTERS kommer att få spela på.

Vad är då DEAD MAN´S CURVE för en banprofil?
Det är en 43 fots profil med totalt 24.25ml olja och när man tittar på "OVERHEAD GRAFEN" så ser den ut som en "klassisk" långoljeprofil. Ratiotalet på denna banprofil är 3:1 och ligger precis på gränsen till att få vara en s.k. sportprofil.

Vad innebär då en "Klassisk långoljeprofil"?
Att banprofilen ser ut som en "top hat" fast den har aningen mer olja ut på kanterna och där spelet förväntas bli längre in i banan då den totala längden på profilen är över 41 fot.

Overhead Grafen samt Composite Grafen för DEAD MAN´S CURVE
(klicka på bilden för att förstora den)

Men vart kan spelet tänkas att vara då på DEAD MAN´S CURVE?

Profilen i sig är inte så gynsam att försöka skruva runt så mycket på då det kommer att finnas en släpptendens om man kommer utanför ribba 10. Men de spelare som kan behärska ett spel lite längre in i banan och skruva den som vi säger "runt hörnet" (alltså lite lagomt) kommer nog att gilla detta underlag. Generellt för högerspelare med normalt antal rotationer och fart kommer spelet att börja någonstans mellan ribba 10-15 (mellan 2-3:e pil) för att sedan flyttas in mellan ribba 20-25 (4-5 pil). Det gäller att söka ett bryt som kommer att hamna i närheten av ribba 12.


Programmerings protokollet från DEAD MAN´S CURVE
(klicka på bilden för att förstora den)

Tittar man sedan på "PROGRAMMERINGS PROTOKOLLET" där man kan läsa ut att mer exakt av vart oljan appliceras ut kan vi se att det läggs mer olja på utvägen (forward)13,85ml än på tillbakavägen (reverse) 10,40ml. På utvägen (forward) appliceras det olja ut till 21,30 fot och på tillbakavägen (reverse) från från 32 fot. Oljan appliceras på utvägen(forward)väldigt plant från ribba 2L-2R in till ribba 11L-11R för att sedan appliceras på ribba 12L-12R och 14L-14R. På tillbakavägen (reverse) så applicerar man olja i steg från ribba 15L-15R, 13L-13R, 12L-12R, 11L-11R & 10L-10R. Det man nu bör eftersöka är vart man kan få som mest felmarginal (glid till väsnster och lite mer fäste till höger) i dessa variabler. Eftersom det är plant från ribba 2-10 så är det troligtvis inte det optimala stället att spela på då felmarginalena blir minimala. Och lika plant är det från ribba 15-15. Så här skulle jag rekommendera att börja mellan ribba 10 och 15, alltså vid ribba 12 med en ganska liten öppningsvinkel (gäller mer eller mindre samma för en vänsterspelare). Men allt eftersom banan bryts ner kommer man att skapa friktion i "tracken" (runt ribba 10) vilket gör att man kan öppna upp banan allt mer. Men som jag skrev förut, det kommer inte lämpas sig att svinga ut bollen för mycket (ha förstor öppningsvinkel) då man kommer att uppleva en släpptendens tack vare att banprofilens totala läng är 43 fot.

Hur vet man vart brytet oftast blir?
Det finns ett tal som man allt som ofta kan använda sig av för att ta reda på ungefär vart brytet kommer att hamna i sidled (alltså ungefär på vilken ribba men i på vilket avstånd i längsled). Talet man använder sig av är 31 (fot). I detta fall är DEAD MAN´S CURVE 43 fot lång och drar man då av 31 (fot) kommer brytet att troligtvis hamna runt ribba 12.

Vilket klot kommer att fungera bäst då?
Detta är som vanligt helt individuellt beroende på sin egen teknik (vilken bollfart man har, hur mycket rotationer man sätter i klotet samt vilken axis tilt rotation man har). Men jag misstänker att bollar med lite större viktblock och som skapar lite mer flarepotential som då greppar tag lite mer i midlane (mittdelen av banan) är att rekommendera. I kombination med en inte allt för matt yta kommer man att kunna skapa de bästa förutsättningarna för att finna de rätta felmarginalrna. De allt för blanka kloten som glider ner och bryter för kraftigt kan komma att bli allt för känsliga samt de alldeles för matta kloten kommer att greppa alldeles för tidigt efter en stund vilket gör att de då tappar energi i slutdelen och man skapar då inte det där lilla extra slutsvängen som man troligtvis kommer att behöva ha.

Men som vanligt finns det inga regler utan undantag. Men förutsättningen för om man skall lyckas är ändå att från start försöka attackera banan på ett mer korrekt sätt och ställe efter vad banprofilen säger samt välja ett material som kan skapa rätt energi och felmarginal.

Önskar dig all lycka till i jakten på nya framgångar!

Tuba på Folks!

Inga kommentarer: