fredag 29 januari 2010

EN BANPROFILS FÖRBANNELSE

Jag kan tyvärr inte låta bli att kommentera en artikel på Swebowl.se där det handlar om en elitseriematch mellan Sundbybergs IK och BK Force den 27 januari.

I artikeln går det t.ex. att läsa följande;

Liksom i hemmamatchen mot Pergamon i början av januari hade "Sumpan" lagt en extrem kortoljeprofil och på det underlaget var Force chanslöst.
- Det har var ingen rolig match, vi hade inte en chans eftersom vi saknade material för det här underlaget, sade Jonas Andersson i Force.

Enligt regelverket bestämmer hemmalaget vilket underlag man ska använda och behöver inte heller offentliggöra detta före matchstart.
- Sundbyberg har följt reglerna, men jag räknar med att de kommer att ändras ganska snart. Det kan inte vara meningen att det ska spelas så här ointressanta matcher på elitnivå, säger Jonas, som själv ingår i Tävlingskommittén där han i ett flertal år arbetat med banunderlag.
- Nu kommer vi att bredda gruppen som ska arbeta med banprofilerna och vi ska ha ett möte redan i nästa vecka. Redan tidigare har vi önskat att ta fram ett mindre antal profiler som man kan välja bland. Sedan ska banprofilen som används göras offentlig i god tid för match, på samma sätt som nu sker före slutspel och kvalmatcher eller som vid elitsammandragen i höstas, anser Jonas Andersson.Nu har i och för sig har inte Jonas Anderssons förlust med BK Force något med det beslut att göra som det nu diskuteras inom denna nya oljegrupp som är sammansatt i Svenska Bowlingförbundets regi. Men givetvis kan besluten påverkas av just denna ovan nämnda artikel. Personligen kan jag inte riktigt förstå resonemanget med att man skall införa ett ex antal banprofiler i Svenskt seriespel eller om det nu enbart är till elitserien. Är inte detta att bromsa utvecklingen?

Och vad man egentligen menar när man uttalar sig om; -att det inte kan vara meningen att man skall spela så här ointressanta matcher på elitnivå. Det kan jag inte förstå. Hur tänkte man nu? Så bara för att vissa matcher blir mindre intressanta än andra för att ett eller flera lag är "helt ute och cyklar" så skall det nu läggas fram banprofiler som mer eller mindre passar alla så vi får jämna tillställningar. Det är i alla fall min tolkning av det hela. Och nu får nog bandyn, handbollen, basket, fotbollen och hockeyn och så tänka till lite. För det är ju inte kul med ointressanta matcher.

Jag trodde i vilket fall som helst att en elitbowlare borde kunna förändra sin spelteknik, ha material för de flesta variabler och inte minst försöka anpassa sig efter underlaget. Jag tror säkerligen att BK Force försökte det bästa de kunde. Men att ha runt 70 miss i matchen, som ger ett snitt på ca 9 per spelare, berodde nog mest på att de inte hade några spärrklot. För enligt Hans Karlsson som skrev artikeln så spelade man ju förstaslagen med spärrkloten. Vad skall man då spärra med kan man ju fråga sig?! Men förresten, är inte polyesterklot ett klot som vilket klot som helst? Det har ju bara ett svagar skal och ett annat viktblock som även det passar utmärkt som första klots alternativ. Jag har själv t.ex. sett Koreaner vinna ex antal VM Guld och andra medaljer med just polyesterklot. Jag har själv använt poleysterklot som förstaklots alternativ. Eller var det spärrklot de kallades? För det spärrar väl alltid eller?!

Men i vilket fall som helst så är det tydligen bättre att man anpassar banprofiler efter spelaren/spelarna istället för spelaren/spelarna anpassar sig efter banprofilen och som är något jag har blivit upplärd och lär ut att man skall göra. Detta är kanske en ny typ av bowlingkultur som är på väg in?

Okej, om det nu beslutas att man skall använda sig av ex antal banprofiler och den man väljer att lägga till sin match skall offentliggöras en vecka innan. Hur skall jag eller vi som bortalag verkligen kunna veta att det är just den banprofilen som appliceras på banorna? Bara för att den är aviserad i tid och kanske sitter snyggt upphängd i hallen garanterar inte detta. Det går ju fortfarande att manipulera dagens tekniska banbehandlingmaskinerna och banprofilen/banprofilerna genom att t.ex. korta eller förlänga banprofilen en eller ett par fot. Justera pumptrycket så det blir mer eller mindre olja än vad det står. Detta går ju inte att kontrollera med blotta ögat. Det finns säkerligen fler saker som man kan göra för att "förvirra" sina motståndare. Nej, låt det vara som det är. Ibland går man tyvärr på pumpen och ibland blir det tvärtom. Man får helt enkelt lära sig att försöka träna på ett bättre sätt för att lära sig konsten till att bemästra så många banprofiler man bara kan.

Som sagt, detta är mina tankar och jag hyser inget agg mot vare sig BK Force, Jonas Andersson eller Hans Karlsson utan jag kunde helt enkelt inte låta bli att kommentera artikeln.

Tuba på Folks!

3 kommentarer:

Unknown sa...

""Jag trodde i vilket fall som helst att en elitbowlare borde kunna förändra sin spelteknik, ha material för de flesta variabler och inte minst försöka anpassa sig efter underlaget.""

Jag håller med om att ovannämda låter självklart, men är det verkligen rimligt?
Att ändra sin spelteknik är såklart något varje bowlare och självklart något en elitbowlare bör kunna. Och i de allra flesta fallen kan elitbowlaren detta. Att anpassa sig till underlaget är många av oss också ganska bra på, vi har lärt oss mycket om vikten av att byta klot och vara beredda att göra förändringar. En del av oss är så klart bättre på detta, men få är de som inte anpassar sig. För i de allra flesta fallen räcker det bra med att just anpassa sig för att kunna ge motståndarna en match. De 6-8 klot som ofta är någon form av standard brukar kunna täcka in olika tänkbara situationer ganska bra.
Men på dessa "extrem" profiler är man helt chanslös om man inte har rätt material. Det räcker ofta inte med att ha ett Urethane klot eller hoppas att plastklotet passar när siffrorna dar iväg.
Att ha klot till de flesta variabler... När det börjar på 28 fot, eller för den delen likaväl på 20 fot och kan sluta på 50 fot. (Då det endast står i reglementet att det ska råda sportsliga förutsättningar.)
Att elitbowlaren bode ha klot till detta utan att ens veta vad den ska spela på förefaller orimligt för mig. Och jag tror att de flesta som vare sig har sponsring eller ambitioner att ta sig in i t.ex. ett landslag håller med mig. För det skull innebära att man behöver... ja hur många klot behöver man? 15-20st?
Det skulle säkerligen göra klotshoparna nöjda, men jag har svårt att se hur vanliga Svensson ska ha råd med detta. Då bowling redan är en dyr "sport".
Dessutom får man ju inte veta vad man ska spela på, alltså måste alla dessa klot med. Man får ju inte ens ändra ytan på kloten under inspelningen. 9 man med 15 klot var... kan bli svårt att lösa transporterna!

""Hur skall jag eller vi som bortalag verkligen kunna veta att det är just den banprofilen som appliceras på banorna?""

Fuskare kommer det alltid finnas! Men att använda det som argument för att inte ens försöka tycker jag är fel.(Om det funnits mycket pengar inom sporten hade det säkert funnits möjligheter att se till att minimera riskerna för fusk.) Nu är det som sagt inga pengar och det handlar om ÄRAN! De ALLRA flesta vill vara ärliga.

Unknown sa...

Den stora frågan tycker jag snarare handlar om för vem Elitserien är för. Är den till för de som satsar på landslaget och inviduella tävlingar. Om så är fallet kanske man skulle minska ner serien till 6 lag och avgöra den på de helger som passar. Då ju väldigt många av dessa spelare ofta väljer tävlingar framför serien.

MEN om serien även är för resterande 90% som har elitbowling som en hobby, får man någ se till att ta hänsyn till deras förutsättningar också.

I dagens elitserie finns det inga pengar att vinna, endast äran. Trots att det nästan är omöjligt att vinna SM-Guld då topplagen blivit så pass överlägsna finns fortfarande glädjen av att åka iväg och bowla och träffa likasinnade. Kanske låter det banalt men för de allra flesta är det ofta avgörande.

Att förlora mot ett bättre lag, eller tom mot ett "sämre" lag som för dagen gjort en bättre prestation tror jag de flesta kan ta. Men när känslan att man inte ens fått en chans infinner iaf hos mig känslan av hur långt ifrån en sport bowling ibland kan vara.

Jag tror det är farligt att matcherna mer och mer "avgörs" av oljeansvarige. Bara känslan av att det är så hos många tror jag inte är till gagn för sporten.

""Personligen kan jag inte riktigt förstå resonemanget med att man skall införa ett ex antal banprofiler i Svenskt seriespel eller om det nu enbart är till elitserien. Är inte detta att bromsa utvecklingen?""

Detta köper inte jag. De som tränar för att bli bättre, (inte endast för att åka iväg med grabbarna/tjejerna på helgerna), kommer ju fortfarande att spela på massa olika underlag då de ju spelar tävlingar och tränar på olika underlag. Dessutom kommer ju dessa profiler att ha avvikelser beroende på i vilken hall de läggs, alltså kommer ju förändringar och anpassningar fortfarande behöva göras.

Många gånger har jag hört landslagsspelare "gnälla" över att det är för lätt, så lätt att inte det sportsliga avgör. Tom jag kan vinna över dom då. Jag håller med, det är inte rättvist.

Men jag ser inte heller det sportsliga i att lägga en "extrem" profil utan att motståndarna har någon möjlighet att förbereda sig för det.

Med allt detta sagt. Det Sundbyberg som stod på banorna är oss överlägsna på de allra flesta underlag. Vi är nog många som skämdes över den usla och pinsamma insatts vi gjorde mot sumpan. De var värdiga vinnare. Detta har dock inte med problemet som kvarstår om utvecklingen förtsätter på detta viset....

Simon Mattsson

Jocke Christensen, halljon Åkeshov sa...

Nån som minns varför banprofil skall offentlig-göras inför kval? Det är för att vi i Åkeshovs BK blev helt bortoljade på Högdalen inför ett kval till allsvenska mot Stureby F, vilka dessutom haft den hallen som hemmahall 2 år tidigare. Vi var där kvällen innan och hyrde banor och frågade halljonet om det var den profilen vi skulle kvala på som låg och det skulle det vara. Men det var det inte. Tanken är väl att inget lag ska ha en hemmafördel vid ett kval. Jag personligen är för att banprofilen ska vara offentlig, men tycker absolut att hemmahallen tillsammans med hemmalagen ska avgöra hur profilen ska vara, sen är det upp till bortalagen att försöka klura ut hur den spelas bäst och med vilka material. Vill man spetsa till det kanske alla matcher ska spelas i neutral hall? Vet inte om detta inlägg tillför något men tyckte ändå att det hör hemma här. Tack för en intressant blogg!