onsdag 20 januari 2010

BOWLARE ÄR ALLTID I TOPPFORM?


Hej på Er!

Efter tre år i bowlingens tjänst har jag börjat ställa mig några frågor. Jag har förmånen att arbeta med elit och landslag som mental tränare. Utifrån detta reser jag en del och tittar på tävlingar, får träffa många olika människor och börjar att få ett relativt stort bowlingmässigt kontaktnät. Under dessa resor observerar jag och ser en hel del intressanta saker. Mina ögon som är inställda på att tolka och försöka förstå beteenden förundras ibland över vilken inställning bowlare har till sin egen prestation. Det jag först tänker på är det jag frågade Tomas för många år sedan när jag var på min första super 6 tävling, som gick i Jönköping.

- Är det inte roligt att spela bowling?
- Vad menar du? undrade Tomas.
- Titta själv! sa jag och svepte med handen över alla bowlare från den övre läktaren i Jönköping.
Vi såg inte en enda som verkade ha roligt, som utstrålade glädje. Visst förstår jag att man är koncentrarad osv. Men vid strike slag var det sällan någon positiv reaktion, MEN när man på något sätt inte slog strike var charaderna igång. Det pustades, sparkades i klotreturer, hängde med armarna, viftades uppgivet med händer osv. När någon fick en s.k. "tur-strike" vände man sig om och genom kroppspråket säga till publiken:
- Jag ber om ursäkt, det var jag inte värd. Det skall inte hända igen!

Mina funderingar utifrån observationerna är!

Kan man som bowlare vara nöjd med sin prestation?
Gäller allt eller inget för en bowlare?
Slår jag inte strike på alla slag på ett tekniskt perfekt sätt så är det inte bra nog?
Är bowlare alltid i toppform?

Ett bra resultat vilar på förhållandet!
Bra förberedelser, dvs. träningen är målmedveten. Material, analyser av banprofiler m.m. är förberett inför kommande tävling. Sömn, kost, vätska, fys, mentala förberedelser är gjorda på ett sätt som skapar förutsättningar för bowlaren att denne känner att den idrottsliga slumpen är så liten som möjligt. Man har toppat formen!!
Som man bäddar får man ligga heter det ju och om man inte har bäddat för en bra prestation så blir inte heller utfallet bra. Det vill säga resultatet blir där efter.

Sätt era mål efter de förutsättningar som finns och de förberedelser ni gjort. Det kan sänka nervositet och anspänning som leder till en bättre fokusering som hjälper er att ta rätt beslut i rätt ögonblick. Det ena leder till det andra!
Det är inte en slump att min gode vän och innehavaren till den här bloggen ständigt och över tid presterar som han gör.

Lycka till och glöm inte glädjen!!!!

1 kommentar:

Hälge sa...

Vad jag har längtat efter en liknande blogg/kommentar/intryck från svensk bowlings sida!!! Jag har så många gånger ställt mig precis samma fråga och sällan fått ngt medhåll utan bara korta svar som "han koncentrerar sig" eller "tydligen inte"...

Det verkar som att ju högre upp i eliten man kommer ju tråkigare har man på tävlingarna med ett par undantag. Jag har ALLTID kul på tävlingarna! Vore det inte kul skulle jag inte spela dem, eller hur?!