onsdag 2 september 2009

10 SAKER SOM ALLA BORDE VETA OM BANOLJOR DEL 9 & 10 AV 10

Här kommer avslutningen i serien "10 saker som alla borde veta om banoljor". Och idag förklarar Chris Chartran från Kegel om oljornas hållbarhet samt om miljön.

Del 9 & 10


9. Hållbarhet
Begrepp - Den tid som bestäms av en tillverkare att deras produkt skall användas inom för att garantera belåtenhet och konsistens.

Vi har redan förklarat att mineralolja är den viktigaste komponenten i banoljor. Mineraloljan själv har en mycket lång hållbarhetstid. Eftersom nyare banoljor använder mindre mineralolja för att göra plats för andra komponenter är hållbarhetstiden inte så lång, alltifrån 18 till 24 månader. Tänk på hållbarheten som t.ex. livsmedel som mjölk och bröd. När ingredienserna är utsatt för luft kommer de att försämras och förlorar sin originalitet i snabbare takt. När råvaror används för banoljor, tas även de ur sitt naturliga tillstånd och de utsätts för luft. Detta enkla faktum har tvingat tillverkarna att annonsera en hållbarhetstid för att garantera produktens konsistens.

Tips: Ta reda på var den publicerade hållbarhetstid är oberoende vilken banolja du använder och följ denna rekommendation. Vanligtvis kan du hitta tillverkningsdagen någonstans på behållaren eller förpackningen. Om du inte hittar den, eller kan inte förstå siffrorna kontakta tillverkaren för att få hjälp.


10. Miljö
Begrepp - De omständigheter som finns i din bowlinghall/ar.

Slutligen får vi den stora frågan, hur vet du vilken banolja som är rätt för dig eller hur tillämpar du den du använder för närvarande? Svaret är ... Förstå de omständigheter som utgör miljön i bowlinghallen. Här är en checklista över de punkter som avgör banoljans urval och användning:

 • Oljemaskinstyp
 • Typ av banolja (befintlig)
 • Typ av rengöringsmedel (befintliga)
 • Utspädningsfaktor
 • Banprofil och tvätt inställningar
 • Typ av banunderlag
 • Banunderlagets kondition (Var ärlig!)
 • Topografi (om känt)
 • Vilken eller vilka typ/er av bowlare du har i din bowlinghall?
 • Var dina bowlare vanligtvis spelar?
 • Vad är du ute efter att uppnå genom att ändra banolja eller din banprofil?

Dessa kriterier kommer att hjälpa dig på vägen mot lösningen. Jag önskar jag kunde säga att det finns en magisk banolja, men det finns inte. Jag önskar jag kunde säga att det finns en magisk banprofil, men det finns inte. Det bästa råd jag kan ge är att ringa till experter för att få hjälp. De flesta tillverkare har en eller flera utbildade tekniker för personalen att hjälpa till med detta problem.
I åratal har bowlinghallar kämpat med dessa banoljor och helt oberoende försökt ta reda på detta komplicerade problem med begränsad information. Nu finns det ställen som samlar in data om många olika situationer för att hjälpa bowlinghallar att inte göra samma misstag som andra bowlinghallar redan har gjort. Sammanfattningsvis tror jag inte att den naturliga tendensen hos bowlarna att skylla ifrån sig på dåliga resultat någonsin kommer att förändras. Men genom att ge dig mer kunskap så kan du känna dig mer bekväma när du säger; "Jag gjorde dem precis lika! "

Jag vill tacka Kegel och Chris Chartrand för att vi fått publicera denna serie och hoppas även att du som läst den kommer att både förtså innebörden samt ha stor nytta när vi nu förklarat de skillnader som dyker upp lite här och där på bowlingbanorna med dessa banoljor.

Du finner den amerikanska originaltexten på KEGELS HEMSIDA.

Tuba på Folks!

Inga kommentarer: