söndag 23 augusti 2009

10 SAKER SOM ALLA BORDE VETA OM BANOLJOR DEL 6 AV 10

Idag går vi vidar i seien "10 saker som alla borde veta om banoljor" där Chris Chartrand, Kegel, förklarar om de tillsatser som ibland tillsätts i oljor för vad man tror gör att oljorna inte skall ha någon nerspelningseffekt (carry down). Men är detta verkligen sant? Svaret läser du nedan.

Del 6 av 10

6. Tillsatser
Begrepp - De komponenter som blandas in i en banolja för att förbättra prestanda och att skapa önskvärda förändringar av de fysiska egenskaperna.

Det finns många saker som vi förväntar oss av våra valda banoljor. Vi förväntar oss att den är hal och glansig (slick), men inte alltför hal och glansig (slick) för vi vill ju att bowlingkloten skall svänga. Vi räknar med hållbarhet, med lite ”breakdown” så vi får lite mer ”öppna” banor . Vi förväntar oss också att det ökända "INGEN NERSPELNINGSEFFEKT" (carry down). Tro mig, om du ser ett företags annons säga att sin olja inte spelas ner, tror inte det. Om det är flytande, då rör det sig. ALLA OLJOR SPELAS NER! Hur som helst, men det finns olika tillsatser som används för att minimera nerspelningseffekten (carry down) och skapa en illusion så bowlingklotet inte ser det ögonen gör. Detta innebär att vissa banoljor använder en klibbig mineralolja som gör att bowlingklotets reaktion inte ändras när oljan transporteras nedåt.

Några av de tillsatser som används är:
  • Friktion Modifierare - Syftar till att minska friktionen.
  • Viskositet Modifierare - Konstruerad för att ändra viskositeten.
  • ”Flow Agents” - Används för att förbättra flödet hos en oljemaskin som använder vekar.
  • ”Lubricity Agents” - En avknoppning av friktionen modifierar att öka smörjeffekten i oljan.
  • Ytaktiva ämnen - Dessa tillsatser ändrar hur en banbehandlingsmaskin "sprutar" eller sprids ut på banan. De kontrollera även hur väl en banolja flyter ihop när ett klot rullat igenom.


Jag återkommer inom kort med del 7 i denna serie.

Tuba på Folks!

Inga kommentarer: