torsdag 20 augusti 2009

10 SAKER SOM ALLA BORDE VETA OM BANOLJOR DEL 4 & 5 AV 10

Nu är det dags att gå vi vidare i serien "10 SAKER SOM ALLA BORDE VETA OM BANOLJOR" och nu förklara Chris Chartrand om vad som händer med t.ex. oljor när det blir stora temperaturskillnader. Och då kanske du börjar förstå varför det kan skilja så från t.ex. hösten kontra vintern eller varför det t.ex. kan variera så när man spelar en förmiddag mot en sen eftermiddag.

Del 4 & 5 av 10

4. Temperatur

Effekter på banoljor - Jag kan inte säga nog om hur viktigt temperaturen är på banoljor. Många har sina teorier om hur banunderlaget förändras när det är väderomslag, så vi bestämde oss för att få ge lite tunga fakta.

I början av 1997 genomförde vi ett flertal tester för att se hur mycket banoljor förändrats när temperaturen har höjts eller sänkts. Vad vi fann var ögonöppnande. Viskositeten hos vissa banoljor hade förändrats 2 cps (centipoises) för varje 1º F temperaturändringstakten. Det betyder att om du börjar med en 20cps (viskositet) banolja och temperaturen sjunker från 80° F (27 grader Celsius) till 70° F (21 grader Celsius) , viskositeten på just denna banolja blev 40cps. Alltså dubbelt så mycket! Detta är inte sant för alla banoljor. Vissa banoljor ändrar bara 1cp för varje 2ºF temperaturskillnad. Men det är endast 25% förändring mot de andra, men oavsett hur mycket de ändrar sig det är viktigt att veta att alla av dem gör det.
  • Temperatur påverkar molekyler i banoljan genom att de saktas ner när de kyls eller påskyndas när de är varma. Tänk på hur vatten förvandlas till is och vatten kokar.
  • Temperaturen kommer att påverka viskositet, vilket i sin tur även förändrar flödet genom vekar i t.ex. pad/wick maskiner.
  • När viskositeten av banoljan ändras kommer även bowlingklotets reaktion också att vara annorlunda som en följd.
  • Kapillärerna i de flesta vekar kommer att krympa när det blir kallare och begränsa flödet.

Tips:

  • Förvara banoljor i en miljö med kontrollerad temperatur (Kontor, reception, eller där temperaturen är konstant).
  • Förvara även oljemaskinen i en miljö med kontrollerad temperatur, så att maskinen fungerar så bra den bara kan. Vi förstår att detta kanske inte är möjligt i alla situationer. Men du kan då leta efter andra lösningar som en elektrisk filt eller ett utrymme med extern värmare för att hålla maskinen varm.

5. Beslut av tillägg
Begrepp - Den ordning som ingredienser kombineras i en formel för att skapa ett önskat resultat.

Detta är bara lite insiderinformation att dela om känslighet hos banoljor. Om jag fick ingredienser till en av dagens banoljor, inte bara vad som var i formeln, men också hur mycket av varje, jag skulle fortfarande inte ha någon chans att göra produkten. Den ordning och tidpunkt som de komponenter summeras är lika viktigt som komponenterna själva. När man blandar en cocktail skall ordningen alltid vara: is, sprit och sedan mixer (drinktillbehör). Om vi hällde i sprit i en drink sist vad som skulle hända? Denna sprit skulle flyta ovanpå mixern (drinktillbehöret). Detta är helt enkelt för att tätheten i mixer (drinktillbehöret) är oftast större än sprit. Det viktigaste att förstå är att det är mer verklig "kemi", inte bara en "blandning" som äger rum med dagens produkter.

Tips: Lämna blandningen åt kemisterna. Vissa bowlinghallar blandar olika banoljor med viss framgång, men vi råder att inte göra detta baserat på de tekniska bevis som finns på hur man tillverkar dagens banoljor.

Jag återkommer inom kort med del 6 av 10 i denna serie.

Tuba på Folks!

Inga kommentarer: