söndag 16 augusti 2009

10 SAKER SOM ALLA BORDE VETA OM BANOLJOR DEL 2 & 3 AV 10


Nu går vi vidare i serien "10 SAKER SOM ALLA BORDE VETA OM BANOLJOR" och nu förklaras det om oljors viskositet och ytspänning.

Del 2 & 3 av 10

2. Viskositet – Trögflytande material
Begrepp - Måttet på den inre friktionen i en vätska.

Denna motsättning blir uppenbart när ett skikt av en vätska fås att röra sig i förhållande till ett annat. Ju större friktion, desto större mängd kraft som krävs för att leda denna rörelse, som kallas "dela” (shear). Högviskösa vätskor kräver därför mer kraft för att flytta än mindre Lågviskösa material. Och måttenhet för viskositet är centipoise (CPS).

Viktigt - Det finns några mycket viktiga saker att känna till om viskositet. Vissa människor tror att en högre viskositet på banoljan är snabbare, detta är inte sant. I själva verket är det exakta motsatsen som är korrekt eftersom det finns mer motstånd mot bowlingklotet när viskositeten är högre vilket gör att bowlingklotet rullat långsammare och svänger lite tidigare.

Viskositet & Banolja
  • Näst viktigaste komponenten i en banolja.
  • Lägre viskositet är mer hal och glansig.
  • Hög viskositet är mer hållbar.
  • En perfekt balans är mellan 35 och 45 i viskositet
  • Banoljor med lägre viskositet har ett bättre flöde och är mer konsekvent genom oljemaskiner med vekar.
  • Banoljor med lägre viskositet tenderar att skapa mer nerspelningseffekt (carry down)
  • Nya tillsatser sänker vikten av viskositet

3. Ytspänning
Begrepp - Ytspänning är en studie av hur väl den är flytande ”Wets or solid”. Detta är ett ganska tekniskt avsnitt så jag kommer göra mitt bästa för att hålla det enkelt.

De flesta tillverkare kontrollera ytspänning i förhållande till luft. Det är det nummer som anges på intyget om analys. Det kan också mätas genom interna flytande/fast interaktion. Vad det betyder för dig och mig är hur väl en banolja återvinner eller "Själv läker” (drar ihop sig), när ett bowlingklot rullar genom den. Målet är att banoljan drar ihop sig när bowlingklotet färdas genom den. Ytspänning är också direkt relaterad till ytans energi. Alla banors ytor har en ytans energi som kan skilja sig från yta till yta och samt vilket eller vilka banoljor och rengöringsmedel man använder på den. Låt mig ge er ett exempel: Om du tillämpar vax på bilens t.ex. motorhuvens yta då kommer vattnet att pärlas (bli till droppar) och inte ”blöta ner" din huv. Energin i huven har ändrats och du kommer att skydda lacken eftersom vattnet inte kan tränga in i ytan. Vårt mål med banoljor är den exakta motsatsen. Vi vill inte att banoljan skall pärlas (bli till droppar), vi vill att den skall ligga ner och bilda ett band till ytan. Detta bidrar till att skapa hållbarhet och bidrar också till att stärka dess självläkande egenskaper.

Viktigt - Undersökningar görs nu om detta ämne som kommer att hjälpa oss få en hel del värdefull information om dagens bowlingklot. Det finns också kompletterande studier där man testar förhållandet mellan banoljor och bowlingklotens ytmaterial. Den perfekta banoljan är den som gillar banan och inte bowlingklotet som ger oss den ultimata hållbarheten. Jag hör att den trojanska hästen är på väg.

Jag återkommer inom kort med del 4 & 5 i denna serie.

Tuba på Folks!

Inga kommentarer: