torsdag 13 augusti 2009

10 SAKER SOM ALLA BORDE VETA OM BANOLJOR DEL 1 AV 10

Nu när säsongen börjar närma sig allt mer tänkte jag via min vän på KEGEL , Chris Chartrand, som skrivit följande artikel "10 saker som alla borde veta om banoljor" börja förklara lite runt mystiken med och om banunderlag. Förhoppningsvis kommer du efter denna serie bättre förstå varför saker och ting kan skilja så i just din hall eller varför det kan variera så väldigt mycket mellan olika speltillfällen med mera.

Del 1 av 10

Det har varit en hel del som skrivits om bowlingklotens utvecklingen. De dramatiska förändringarna av ytmaterialet, lager, viktblock, borrningstekniker, bollens reaktion, vad du vill. Men vad om banbehandlingsmedel? Bowlare är snabba att ta åt sig äran för när de spelar bra och i vissa fall helt rätt så, men vi vet alla att när de har en dålig dag att är det sällan bowlarens fel ... det är BANUNDERLAGET! Tro mig, jag är en spelare som bowlat mycket länge själv och jag är precis lika skyldiga som alla andra. Så varför är det inte mer information som förklarar sanningen om banoljor? Dagens produkter har många tillsatser, varierande viskositet, olika ytspänning, och många andra komponenter för att ge olika företag skäl att förkunna att deras produkt "håller längre" och "inte har någon nerspelningseffekt" (carry down). Detta är snyggt och snobbigt, men vad menas med allt. Följande är en lista med tio mycket viktiga saker som alla bör veta om oljor till banbehandling. Vi kommer att tala om vad allt egentligen är och varför det är viktigt när de väljer eller tillämpa ett särskild olja för sin anläggning. Förhoppningsvis kommer detta att bidra till en del av den förvirring som omger detta mystiska och osynliga ämne.

1. Lösningsmedel / 100% Solid / High Performance
Banoljor med lösningsmedel utvecklades på 40-talet och användes främst under gummi och plastklotens era. Vissa tillverkas fortfarande och används i bowlinghallar även idag. Den grundläggande tanken var att lösningsmedel skulle läggas till på en mineraloljebas som skulle bidra till att bryta ner smuts och stöd i reningsprocessen. Detta var mycket viktigt på den tiden eftersom de flesta bowlinghallar endast städade allt från en gång i veckan, en gång i månaden, eller aldrig, men vem kan klandra dem när de gjorde det för hand.

100% Solida (fasta) banoljor var bara en progression för att man inte skulle använda sig av något lösningsmedel alls i formeln. Detta togs fram på uretanklotens epok och tekniskt sätt kan användas för att definiera de flesta produktioner idag på marknaden. Från mitten av 80-talet till mitten av 90-talet, i produkterna finns det någonstans mellan 4 till 8 komponenter med mineralolja som är det viktigaste och som normalt svarar för omkring 98% av de flesta formlerna.

High Performance oljor blir allt mer populärt och nödvändigt i bowlinghallar nu för att hjälpa till att bekämpa de aggressiva bowlingkloten. Det ultimata målet för dessa produkter är att minimera förändring i klotets reaktion och maximera den applicerade banprofilen så den håller så länge som möjligt.

Andelen mineralolja kan vara så låg som 75% i vissa formler med en utsträckning av 14-16 olika komponenter/tillsatser. Dessa nya komponenter eller tillsatser (som jag kommer att förklara senare) är friktionsmodifierande och slipprighets medel. En viktig sak att notera här är att oljor har utvecklats så bra att de flesta av våra bowlare spelar inte med samma bowlingklot idag som de gjorde när de äldre oljorna tillverkades. Så det är absolut nödvändigt att vi övergår till att använda produkter som är utformade specifikt för dagens miljö.


Jag återkommer inom kort med del 2 & 3 i denna serie.

Tuba på Folks!

Inga kommentarer: