onsdag 4 mars 2009

LAGEN AV ALL JÄVLIGHET

Att det slås ett ex antal 1000-slagningar eller att lag ifrån alla dess olika divisioner skjuter siffror och nya klubbrekord helg efter annan har väl ingen inbiten bowlare missat kan jag tro.
Mitt lag, Pergamon, och dess farmarlag slog t.ex. i helgen 7557 som är ett nytt klubbrekord och där vi hade hela tre spelare över 1000 poäng. Även två stycken 300-serier noterades!
Motståndare för dagen var IK GÖTA, Helsingborg, som presterade årets högsta bortaslagning alla kategorier med sina 7071 på just samma banprofilen som så många andra bortalag har haft hemska problem med. Banprofilen var PBA Cheetah!
Just det, matchen slutade 13-7 om det nu är eller var av intresse.

Men vad är det som händer kanske du tänker och diskuterar med dina bowlingvänner?
  • Är vi egentligen så här bra?
  • Varför har det blivit så här?
  • Är det så här varje år?
  • Vart är bowlingen på väg?
Som du säker redan listat ut så finns det en uppsjö med frågor och med et givetvis en massa olika svar. Men min förklaring till vad som händer beror, vad jag tror, på t.ex. följande faktorer;
  • Spelaren/Spelarna har lärt sig hur banprofilen är och hur den bryter ner samt vilka skillnader som man oftast finns på de olika banorna..
  • Spelaren/Spelarna har fått många träning och tävlingsserier i kroppen (Det tar ju tid att bli "varm i kläderna" efter kanske 2-3 månaders uppehåll).
  • Spelaren/Spelarna har skaffat sig material till just denna banprofil.

Temperaturen är lägre som vi vet vintertid jämfört med sensommaren och hösten vilket gör att friktionen i banorna allt som oftast är bättre samt att oljan binder bättre (är inte lika flyktig).Kanske finns en ekonomisk situation med i bilden. Hallägaren vill ha nöjda kunder och nöjda kunder återkommer oftare vilket förhoppningsvis genererar mer pengar i kassan.

Jag hoppas och tror att både spelarna och hallföreståndare förtsår samt har den självkritiken att detta är inget som mer eller mindre utvecklar bowlaren som individ eller sporten i allmänhet. Har man inte en sådan självinsikt och förståelse för att om man enbart tränar på väldigt gynsamma förhållanden så utvecklas man minimalt. Men samtidigt skall man veta att man blir inte en bättre bowlare av att enbart spela på extremt svåra förhållanden heller. Här gäller det att blanda och ge samt ha en förtsåelse för vad man bör eller rättare sagt skall träna för att kunna prestera i tävling/match. Inte som kulturen i bowling är eller har varit, vi tävlar för att tävla!

För vad händer när man kommer in i slutskedet av seriespelet då t.ex. dessa "fantastiska" Boss-matcher som mer eller mindre alla är berörda av och som skall avgöras under en dag med två matcher inom ca 4 timmar på en neutral hall med en kanske helt okänd banprofil som eventuellt ger en siffernivå långt under det man är van att prestera på? Vi skyller givetvis på hallen, oljeprofilen m.m. istället för att vara kritisk mot sig själv och utvärdera av vilken eller vilka anledningar det gick som det gick.

Men jag kan garantera en sak att nu till helgens 3-manna SM finalspel för herrar som avgörs i Västerås kommer det att bjudas på en banprofil som är allt annat än resultatvänlig. Här har Svenska Bowlingförbundets Tävlingskommitté valt att lägga den s.k. US OPEN profilen som är 40 fot lång och totalt plan (dead flat). Jag vet inte om det är "lagen av all jävlighet" som har trädit i kraft för att nu skall bowlarna allt få sota för sina fantasisiffror som slås helg efter helg?

Vad och hur tänkte ni denna gång då?

Ursäkta, men 3-manna SM avgörs i s.k. "bakers" om ni inte kommer ihåg det! Samt där resultatnivån på en mer "normal" banprofil blir lägre än normalt p.g.a. de omständigheter som är just i denna lagform när man spelar var tredje ruta. Samt i denna finalform är det inte enbart elitbowlare utan även en hel del medelbowlare. Så dagens tips är att ta fram "spärrbollen" för att träna extra mycket spärrspel och glöm för gudskelov inte bort att ta med tålamodet!

På tal om "spärrboll" som allt som oftast är av modellen "polyester" (plast) så spelades det för två veckor sedan en tävling på den amerikanska PBA Touren en likvärdig tävling som Mats Karlsson arrangerade 1996 i Frölunda, som faktiskt vanns av undertecknad själv, PLASTIC TOURNAMENT. På tourens stopp, GEICO PLASTIC BALL CHAMPIONSHIP, valde de till min förtjusning att spela tävling på banprofilen CHEETAH (36 fot). Här fick alltså samtliga deltagare spela med endast en boll av samma ytmaterial (polyester) samt fabrikat. Alltså inte få någon hjälp av dagens material enligt Randy Pedersen eller som Tom Clark sa -bowlingklotens steroider. Notabelt till denna tävling var att Wes Malott som är tourens #1 inte deltog och fällde följande kommentar; -Inte skulle Tiger Woods använda sig av en trä driver! Just denna Wes Malott som förövrigt vann förra veckans PBA MARATHON då de spelade på 6 olika banprofiler under 6 olika dagar á 9 serier som ger totalt hela 54 serier. Tourens absolut mest allsidigaste spelare heter Wes Malott!

Hur som helst så tänkte jag att detta skall bli mycket intressant att följa och se vilken resultatnivå dessa superbowlare kommer att slå med polyesterkloten? Med den erfarenhet jag har och har sett så går det mycket bra att slå höga resultat med detta "gamla" material på kortare oljeprofiler. Vi i landslaget har sett detta ett flertal gånger då t.ex. de asiatiska spelarna attackerar kortoljeprofiler med både plast och urethanebollar med bravur.

Och när väl PBA tävlingen startade och kom in i matchspelet började det strajkas om inte mer i alla fall lika mycket som vanligt. Chris Barnes började i en match med 828 på de tre första serierna för att i den efterföljande matchen börja med tre serier irad på 279 vilket ger det otroliga resultatet av 837! Med spärrklot, ursäkta polyesterklot. I mitt huvud började tankarna att snurra och jag funderade på vilket sätt samt hur dessa skickliga spelare kommer att attackera Cheetah-profilen nästa gång den läggs på touren då de idag slog högre siffror än vad de normalt gör med reaktiva eller partikellklot. Det skall bli fräckt att se!

Men nyfiken som man är så letade jag upp finalsändningen på Youtube och döm av min förvåning så spelade de inte alls på original Cheetah som det stod på PBA´s hemsida. Under kvalet och finalspelet spelade de på en modifierad Cheetah. Längden var densamma 36 fot, shape (formen) var den samma fast de hade valt att ta bort ca 10ml olja! Och då var det inte så konstigt att det blev sådana siffror som det blev eller på det sättet de valde att attackera banan på. För även i USA handlar det om business och pengar precis som det gör här i Sverige!

Detta är som sagt bara mina tankar och ord!

Tuba på Folks!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Tomas
Förunderligt hur dina och mina (en snart 75-åring) stämmer överens.
Jag som spelar i Team Malmoe uttryckte mitt, om inte förakt, så dock med löjet smygande i munvinklarna när det på Kronprinsen oljades till hög resultatnivå.
Jag som började lira på långoljningens tidevarv med ETT klot och vi klarade av en seriematch (4serier på EN timme tycker och anser att dessa korttänkta hallägare drar löje över min och mångas favoritsport. Har diskuterat detta med många klubbkompisar och får med håll av många, men en del tycker att det är "roligt"?
Nå, jag gör ett lite klubblad i veckan och tänkte ta med lite av det du skrev i ämnet. Hoppas det är OK
Fortsätt kämpa för BRA bowling.
Stig Stickan Johansson
epost:stigjohan@comhem.se

Tomas Leandersson sa...

Det glädjer mig att det finns fler människor som försöker att jobba för att SPORTEN BOWLING skall ha och få namnet det är värt.

Du får varmt använda det jag skrivit i denna blogg.

Jag kan även avslöja att jag även kommer att ha med en artikel i nästa nummer av Bowl Magazin som berör samma område.

Lycka till du med i framtiden!